Kindervoeten
Inbegrepen bij deze behandeling:
> Desinfecteren van de voeten
> Knippen van de teennagels
> Behandelen van ingroeiende teennagels
> Mechanische afwerking van de teennagels
> Nagelomgeving reinigen en verzorgen
> Aanbrengen van een verzorgende voetencrème
> Advies op maat
Een kindervoet is niet te vergelijken met de voet van een volwassen persoon. De voet van een kind verandert voortdurend. Wat kan een pedicure wel of niet doen…
De voetproblemen die wij als volwassenen ervaren op latere leeftijd, kent zijn oorsprong (meestal) uit de kinderjaren. In de kinderjaren wordt de stuctuur van pezen en banden gevormd. Een kindervoet is zéér flexibel waarbij pezen en banden (nog) niet (volledig) sluiten. Na de geboorte zijn alle botstructuren aanwezig, maar in zijn geheel is alles nog erg kwetsbaar. Denk hierbij aan: pezen, banden, aanhechting van spieren etc. wat zich allemaal in de loop der jaren moet gaan ontwikkelen en moet gaan groeien (dit proces duurt ongeveer 8 jaar).
Om voetproblemen voor de toekomst te verkleinen is het volgende erg belangrijk:
– zorg dat er regelmatig professionele aandacht is voor o.a: voethygiëne en het knippen van de nagels;
– geef oprechte aandacht bij pijnklachten of een ongezonde voet/voetstand;
– persoonlijkheids- en gezondheidsproblemen tijdig signaleren/herkennen
Bij twijfel? Neem contact op! Ik kan u als pedicure informeren over: – de voetontwikkeling van uw kind, – de ontwikkeling/groei van kindervoeten; – schoenadviezen; – voethygiëne; – looppatronen en meer. Indien noodzakelijk kan ik u tijdig doorverwijzen naar andere disciplines zoals bijv. huisarts of podotherapeut.
Voor jonge kinderen beschik ik in mijn pedicurestudio over een leuk activiteitenboek waarin Kapitein ProVoet hen van alles uitlegt met betrekking tot een goede voetverzorging. Immers: “Jong geleerd is oud gedaan!”
Enkele voetstandproblemen of voetstandafwijkingen die u zoal bij kinderen kunt tegenkomen zijn:
Hallux abducto valgus
scheefstand van de grote teen
Een Hallux abducto valgus is een afwijking waarbij de grote teen naar buiten wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen. Omdat de grote teen belangrijk is voor de stabiliteit in de afwikkeling van de voet, kan een afwijking van de grote teen klachten veroorzaken tijdens de afwikkeling van de voet.
Één van de oorzaken voor het ontstaan van Hallux abducto valgus is erfelijkheid. Wat men erft is het voettype, welke vaak gepaard gaat met overpronatie (het naar binnenkantelen van de voet en enkel). Door deze overpronatie wordt er extra druk geplaatst op het grote teengewricht en hierdoor wordt het eerste middenvoetsbeentje naar binnen geforceerd. Daarnaast zijn slecht passende schoenen vaak een oorzaak. Gewrichtsknobbels kunnen zich ook vormen na een ongeluk of bij neuromusculaire problemen (zoals bijv. bij bepaalde spierziekten). Sommige activiteiten, zoals ballet, geven een extra druk op het gewricht en kunnen ook een oorzaak zijn.
Klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde afwikkeling als gevolg van een scheve grote teen zijn pijnklachten van de (voor)voet zoals overbelasting van de andere teengewrichtjes. Wanneer de schoen druk uitoefent op het grote teengewricht, kan deze geïrriteerd raken. Soms ontstaat er een knobbel door extra botaangroei. Deze knobbel kan pijnlijk en rood zijn. Tussen de huid en het gewricht is een slijmbeurs aanwezig. Het gewricht probeert zichzelf te beschermen tegen de druk van de schoen door de slijmbeurs te vullen met vocht. Er is dan sprake van een bursitis (slijmbeursontsteking). Ook kan er sprake zijn van eelt of likdoorns op de knokkel of tussen de tenen. Omdat zowel standsafwijkingen in de (voor)voet als de schoen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een Hallux abducto valgus, zal een podotherapeut in beeld komen om zich te richten op de aanpak van de standsafwijkingen.
Morbus server
hielpijn bij kinderen
Ervaart uw kind weleens pijn aan de onderbenen of hielen? Na een zware inspanning, maar soms ook in bed? U denkt misschien al snel aan groeipijn, maar wat nog vaker voorkomt is “Morbus server”. Deze klacht komt vaak voor bij sportende/actieve kinderen in de leeftijd 7-12 jaar. Wat het precies is leg ik graag aan u uit.
Achterop het hielbeen zit een groeischijf die pas volledig dichtgegroeid is rond het twaalfde levensjaar. In die groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. Voordat de groeischijf volledig dichtgegroeid is, kan het een zwakke plek zijn die gemakkelijk overbelast raakt door hoge trekkrachten van de achillespees.
Daarnaast kunnen ook trauma/letsel, overgewicht of grote lichamelijke activiteiten (zoals rennen en springen) oorzaken zijn voor het ontstaan van deze klachten. Druk en kracht op het hielbeen kunnen bij lopen, rennen, stoten en springen pijnklachten en soms zelfs enige zwelling van de achterzijde van de hiel veroorzaken. Sporten zoals: basketbal, tennis, hockey en voetbal provoceren de klachten.
Hypermobiliteit
meerdere gewrichten met een grotere beweeglijkheid
De precieze oorzaak van hypermobiliteit is onbekend. Mogelijk zijn er bepaalde eiwitten niet of onvoldoende aanwezig, waardoor het bindweefsel wat slapper kan zijn. Er zijn allerlei variaties in beweeglijkheid van de verschillende gewrichten in het lichaam. Soms kan er sprake zijn van een bindweefselziekte waardoor gewrichten soepeler zijn dan normaal. Dit is vaak erfelijk en komt in de familie voor.
Over het algemeen geven soepele gewrichten geen ernstige problemen. Als uw kind toch klachten ervaart, komt dit meestal door overbelasting van de spieren en pezen waardoor pijn ontstaat. Deze klachten kunnen kort duren, maar ook langer aanhouden. Bij jonge kinderen kan het opvallen dat het kind pas laat gaat lopen. Soms willen hypermobiele kinderen niet óf niet ver lopen. Door het gebrek aan stabiliteit in het gewricht zullen de spieren dit gaan compenseren. Hierdoor is het kind eerder moe. Bij hypermobiliteit klagen kinderen vaak over zere voeten, pijn in de benen of rug. Vaak zakken de voeten van hypermobiele kinderen erg door tijdens het lopen. Dit noemen we overpronatie. Hierdoor is vaak ook te zien dat de knieën mee naar binnen draaien. Een podotherapeut kan dan podotherapeutische steunzolen vervaardigen om de stand van de voeten te verbeteren. De beenspieren worden dan ook op de juiste manier belast. Balansoefeningen kunnen goed zijn om de spieren, pezen en banden rond de gewrichten te versterken. Ook is het belangrijk om stevige schoenen te dragen.